Automerken

Het laatste nieuws over auto´s en automerken

De groeiende familie van Skoda

Skoda Auto, of gewoon Skoda is een in de Tsjechische Republiek gevestigde autofabrikant die in 1895 door Laurin en Klement werd opgericht. In 2000 werd het een volledige dochteronderneming van de Volkswagen Groep. Het produceert en verkoopt hoofdzakelijk luxe auto´s in veel landen over de gehele wereld. De grote afzetmarkten voor Skoda zijn: Afrika, Zuid Amerika, Eurazië en Australië. Het heeft ongeveer 25.000 medewerkers in dienst en beschikt over een totale activa van meer dan 8,5 miljard US dollar. In Nederland heeft het in de afgelopen 30 jaar een automarktaandeel van ongeveer 1,12% opgebouwd en Skoda vermeldde dat zijn totale wereldwijde verkoop in 2011 ongeveer 875.000 units bedroeg. Skoda bouwt al zijn auto´s met een grote nadruk op technologie, comfort, elegante ontwerpen en efficiëntie. Enkele van de meest populaire Skoda modellen worden hieronder beschreven.

De automodellen van Skoda

Skoda CitigoCitigo - De Citigo is een stadsauto van Skoda dat in 2012 werd uitgebracht. Het is een ruime hatchback die met het meest optimale gebruik van ruimte gebouwd werd. Hij is fantastisch ontworpen en biedt een ruim interieur en mooie buitenkant aan. Deze zuinige auto heeft een beperkte CO2-uitstoot en is een behendige, zuinige, slimme en aantrekkelijke auto. Deze stille auto levert met zijn efficiënte en krachtige motoren een aangename rijervaring. Zijn innovatieve functies zorgen ervoor dat de Skoda Citigo een perfecte economische auto is voor het woon-werkverkeer in de stadsgebieden.

Skoda FabiaFabia - De Skoda Fabia is een supermini auto die sinds 1999 door de autofabrikant geproduceerd wordt. De Fabia is beschikbaar in twee carrosserievormen, namelijk als een hatchback en een sedan. De tweede generatie van de hatchback en sedan worden sinds 2007 geproduceerd. Groter qua omvang werd het tweede generatie model nog beter ontworpen en ingericht. De benzinemotoren produceren een vermogen tussen de 44 kW en 77 kW en de dieselmotoren produceren een vermogen tussen de 51 kW en 77 kW. Naast zijn opvallende buitenkant en luxe interieur beschikt de Fabia over nog meer opmerkelijke eigenschappen en veiligheidsmaatregelen, wat van hem een fantastische auto maken.

Skoda RoomsterRoomster - De 5-deurs Skoda Roomster is een multifunctioneel voertuig (MPV) die als een sportieve vrijetijdsauto ontworpen is en die in 2006 door de autofabrikant gelanceerd werd. Dit is het eerste automodel die de autofabrikant na de overname door de Volkswagen Groep uitbracht. De naam van de Roomster is een combinatie van het Engelse woord ”room” (ruimte) en ”roadster”. Hij bevat innovatieve off-road technologie die meehelpt om de Roomster moeiteloos op oneffen wegen en terreinen te laten rijden. Deze goedkope MPV is in een benzine- en dieselmotoruitvoering verkrijgbaar en hij levert niet alleen efficiënte prestaties, maar is tevens één van de beste vrijetijdsvoertuigen die de wereld tot nu toe gezien heeft. Hij is tevens perfect als een familieauto voor het woon-werkverkeer.

Skoda YetiYeti - De Skoda Yeti is een 5-deurs compacte SUV die sinds 2009 door Skoda geproduceerd wordt. Dit is de eerste keer dat de autofabrikant zich op de populaire SUV markt bevindt. De Yeti is beschikbaar in 5 uitrustingsniveaus, namelijk de E, S, SE, SE Plus en Elegance. Hij werd in 2009 door het Top Gear Magazine uitgeroepen tot ”Familieauto van het Jaar”. Hij werd tevens vierde in de ”Europese Auto van het Jaar 2010” Awards. De Yeti kreeg daarnaast een 5 sterren veiligheidsrating van de Euro NCAP. Met zijn uitstekende voorzieningen is de Yeti een perfecte familieauto die een ultiem rijplezier levert en dat is tevens af te leiden uit het aantal prijzen dat hij ontvangen heeft.

Skoda OctaviaOctavia - De Skoda Octavia is een kleine familieauto uit het C-segment die door de autofabrikant sinds 1996 geproduceerd wordt. De huidige en derde generatie van de Octavia is als een 5-deurs liftback en stationwagen carrosseriestijl beschikbaar. Hij werd in 2012 uitgebracht en is langer, breder, en lichter dan zijn vorige generatie. Hij werd met innovatieve voorzieningen opgebouwd en wordt geleverd met een variërend motorvermogen tussen de 63 en 132 kW. Enkele nieuwe veiligheidsvoorzieningen zijn een knie-airbag voor de bestuurder en een waarschuwingssysteem voor een mogelijke frontale botsing, maar hij biedt daarnaast nog veel meer hulpsystemen aan. De Octavia is een zéér stijlvol uitziend model die uiterst comfortabel en ruim is.

Skoda SuperbSuperb - De Skoda Superb is een grote familieauto en is tevens de autofabrikant zijn paradepaardje. Tussen 2001 en 2008 werden er verschillende uitvoeringen van deze auto gelanceerd. De naam ”Superb” is afgeleid van de luxe auto´s die eerder door de autofabrikant tussen 1934 en 1942 geproduceerd werden. De Skoda Superb is het grootste en luxueuste model van het bedrijf. De tweede generatie van dit model, die met nieuwe innovatieve designelementen en voorzieningen uitgerust is, werd in 2008 onthuld. Deze 5-deurs sedan, die mooi geconstrueerd en ontworpen is, straalt klasse uit. Hij is in zowel benzine- als dieseluitvoeringen beschikbaar. Dankzij al zijn voorzieningen en het gebruik van high-tech mechanismen is de Skoda Superb momenteel een veelgevraagd model en is hij tevens de meest luxe auto van de autofabrikant. Met zijn topsnelheid van 250 kilometer per uur kan hij in slechts 6,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur accelereren.

Skoda RapidRapid - De Skoda Rapid is een 5-deurs liftback die sinds 2012 door de autogigant vervaardigd wordt. De Rapid beschikt over een aantal overeenkomstige kenmerken met de Skoda Fabia en Skoda Roomster en heeft een afmeting die tussen de Octavia en Fabia in zit. Hoewel hij een hatchback is, lijkt het ontwerp meer op die van een sedan. Hij is leverbaar in een dieselmotoruitvoering en 3 benzinemotoren varianten. De Rapid wordt met veel innovatieve en interessante kenmerken gebouwd, wat van hem dan ook een rolmodel maakt in dit autosegment. Enkele van deze kenmerken zijn onder meer een aantrekkelijke prijsvoering, een ruim interieur en een indrukwekkende buitenkant, efficiënte motoren, elegante voorzieningen en moderne en slimme technologieën. De Skoda Rapid is een perfecte en elegante gezinsauto, die niet alleen veel luxe aanbiedt, maar tevens uiterst betaalbaar is.