Automerken

Het laatste nieuws over auto´s en automerken

De economische en efficiënte auto´s van Lada

Lada is een handelsmerk van AvtoVAZ, een Russische autofabrikant, die in 1970 opgericht werd en gevestigd is in Totyatti, Oblast Samara. De auto´s met een Lada logo zijn vooral in Oost Europa en Rusland behoorlijk populair en zijn daar tevens een symbool van het stadsleven. In de afgelopen 30 jaar heeft het in Nederland een totaal auto marktaandeel van 0,56% verkregen. De oorspronkelijk uitvoeringen werden geëxporteerd in een stationwagen en sedan variant. Er werden door de autofabrikant, zonder enkele grote facelifts of herontwerpen, 20 miljoen units van dit klassieke Lada type geproduceerd. Lada exporteert wereldwijd diverse modellen naar meer dan 15 landen. Twee van deze modellen worden hier in detail besproken.

De automodellen van Lada

Lada KalinaLada Kalina - De Lada Kalina, ook wel de Lada 119 genoemd, is een supermini die sinds 2004 door de Russische autofabrikant wordt geproduceerd. Er zijn drie Lada Kalina modellen beschikbaar: Lada 1117, Lada 1118 en Lada 1119. Het 1117 model is een 5-deurs stationwagen die in 2007 en 2008 geproduceerd werd. Het 1118 model is een 4-deurs sedan die in 2005 en 2006 gemaakt werd. Als laatste is er het 1119 model, dit is een 5-deurs hatchback die in 2006 vervaardigd werd. De Lada Kalina is uitgerust met een motor die 68 kW aan vermogen biedt. De auto wordt met vele standaard en optionele voorzieningen geleverd. Enkele van deze functies zijn: elektrische stuurbekrachtiging, passagier- en bestuurdersairbags, airconditioning, opvouwbare achterbank, veiligheidsvoorzieningen en nog veel meer. De Dacia Logan en Hyundai Accent zijn de belangrijkste concurrenten van de Kalina. Met de meest benodigde voorzieningen en technologie, gecombineerd met het gemak en efficiëntie dat door deze auto aangeboden wordt, is de Lada Kalina een redelijk geprijsde auto die perfect voor het woon-werkverkeer in de stad is.

Lada PrioraLada Priora - De Lada Priora is een auto die sinds 2007 door de autofabrikant vervaardigd wordt. Hij is grotendeels een gerestylede versie van de Lada 110 en is beschikbaar in drie verschillende carrosserieën, namelijk de VAZ 2170, VAZ 2171 en VAZ 2172. De 2170 is een sedan, de 2171 is een stationwagen en de 2172 is een 5-deurs hatchback. De 2172 is tevens beschikbaar als een 3-deurs coupé. Lada is ook van plan om, afhankelijk van de vraag ernaar, een cabriolet uitvoering van de Priora te produceren. In augustus 2011 werd er een Lada CNG versie uitgebracht. Deze CNG versie was uitgerust met 4 gastanks, die ieder over een capaciteit van 96 liter beschikt, en heeft hiermee een bereik van 330 km. De basismodellen van de Priora zijn voorzien van de meeste standaard voorzieningen. De autofabrikant biedt daarnaast ook een ”Lux” pakket aan met vele extra functies. Dit alles maakt van de Priora een zuinig en efficiënt voertuig.