Automerken

Het laatste nieuws over auto´s en automerken

De legende van een Italiaans automerk

Fiat is een Italiaans auto productiebedrijf dat in Turijn (Italië) gevestigd is en werd in 1899 opgericht. Sinds zijn oprichting heeft Fiat zich altijd bezig gehouden met de vervaardiging van vliegtuigen, militaire voertuigen, treinmotoren en auto´s. Door de verspreiding en productie van verschillende auto´s stond Fiat in 2009 wereldwijd op de negende plaats en in Italië op de eerste plaats als autofabrikant. In Nederland heeft Fiat de afgelopen 30 jaar een marktaandeel van 4,6 % kunnen bereiken. Hier volgen enkele modellen die over het succesverhaal van Fiat gaan.

De automodellen van Fiat

Fiat 500Fiat 500 - De Fiat 500 is een auto die van 1957 tot 1975 door de autofabrikant vervaardigd en verkocht werd. Dit model was een goedkope en praktische auto die als stadsauto gebouwd werd. Met zijn slechts 297 cm lengte heeft deze auto de definitie van ”kleine auto” bepaald en wordt technisch als één van de eerste stadauto´s gezien. Om de 50e verjaardag van de Fiat 500 te vieren, bouwde de autofabrikant in 2007 een speciale en nieuwe Fiat 500. Die was zwaarder en stijlvoller en beschikte tevens over nieuwe functies en technologie. Deze kleine hatchback beschikte over flinke retro look en werd met een aantal technologisch geavanceerde functies uitgerust.

Fiat 500 CFiat 500 C - Na de aanvang van de nieuwe Fiat 500 productie bracht Fiat verschillende versies van het 500 model op de markt die qua design en functionaliteit verschilden. Eén van deze varianten was de Fiat 500 C. Deze Fiat 500 C was een soft-top cabriolet versie die in 2009 door de autofabrikant op de Autosalon van Geneve geïntroduceerd werd. Deze Fiat 500 C heeft dezelfde grootte als de Fiat 500 en biedt tevens drie motor opties. Daarnaast beschikt de Fiat 500 C ook over de innovatieve Start & Stop technologie. Deze technologie stopt en start de motor automatisch zodra de auto in het verkeer stil staat of het een botsing voorspelt. De Abarth versie van de 500 C, die in 2010 onthuld werd, heeft een topsnelheid van 205 kilometer per uur en accelereert in 8,1 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur.

Fiat 500 LFiat 500 L - De 500 L is een 5-deurs mini MPV die in 2011 door Fiat uitgebracht werd. De Europese verkoop begon aan het einde van 2012. Het 500 L model zal uiteindelijk in meer dan 100 landen verkocht worden. De naam 500 L beschrijft het model op een voortreffelijke manier. De ”500” betekent dat de kwaliteit en prestaties van dit model net zo efficiënt zijn als het beste 500 model van Fiat. De ”L” staat voor grote en geeft aan dat deze auto niet alleen groot aan de buitenkant is, maar tevens van binnen. De 500 L is ruim en luxe. Het is beschikbaar met een keus uit twee type benzinemotoren en één dieselmotor. Hij is stevig, duurzaam, hoog presterend, gedurfd en uiterst comfortabel.

Fiat PandaFiat Panda - De Panda is een miniklasse stadswagen die sinds 1980 door de autofabrikant ontwikkeld wordt. Hij is in drie generaties afgeleverd en ze worden vaak aangeduid als de ”oude Panda” (eerste generatie), de ”nieuwe Panda” (tweede generatie). De derde generatie van dit model is een SUV die tevens de SUV of the Year Award van het Top Gear magazine won. Deze herontworpen derde generatie Panda werd in 2011 gelanceerd. Met zijn nieuwe architectuur en modellering kreeg dit model een 4 sterren veiligheidsbeoordeling van de Euro NCAP. De reden waarom hij niet 5 sterren kreeg was omdat zijn elektronische stabiliteitscontrole op het moment dat hij getest werd nog niet beschikbaar was.

Fiat PuntoFiat Punto - De Fiat Punto is een supermini auto die sinds 1993 door de autofabrikant werd geproduceerd. De Punto werd in een eenvoudig ontwerp gebouwd en onderging vervolgens verschillende herstructureringen en herontwerpen. De derde en huidige generatie van de Punto werd in 2005 uitgebracht. In het jaar 2009 werd er een kleine restyling aan de Punto gedaan en werd hij tot Punto Evo omgedoopt. Vervolgens, onderging hij in 2012 opnieuw een restyling en ditmaal betitelde de autofabrikant hem opnieuw als Punto. Dit was omdat het ontwerp van zijn neus naar die van het 2005 model teruggebracht werd. Hij behield echter de aangepaste achterlichten en vernieuwde inrichting van de Punto Evo.

Fiat BravoFiat Bravo - De Fiat Bravo is een kleine familieauto die door Fiat in 1995 geïntroduceerd werd. Het is een 3-deurs hatchback dat daarna een aantal keer door het bedrijf gefacelift en opnieuw ontworpen werd. De laatste versie werd in 2007 uitgebracht. Dit was een 5-deurs hatchback die met behulp van de nieuwste technologie ontworpen en gebouwd werd. Hij beschikt over innovatieve systemen en mechanismen, zoals de Blue&Me technologie, een USB connector, een Bluetooth systeem en nog veel meer. De Bravo is verkrijgbaar in drie verschillende benzine- en drie dieselmotoren die niet alleen efficiënt zijn, maar tevens aangename rijprestaties leveren.

Fiat SediciFiat Sedici - De Fiat Sedici is een mini SUV die, gezamenlijk door Fiat en Suzuki, in 2005 voor de Europese markt ontwikkeld werd. De Sedici is een 5-deurs hatchback die in de markt van mini SUV cross-overs een speciale plaats in beslag neemt. Suzuki noemt deze auto de SX4 en verkoopt hem aan verschillende landen. Dit model beschikt niet over een typisch ”lomp” uiterlijk zoals dat bij de meeste SUV´s het geval is. Hij is meer gewaagd en sportief qua uiterlijk en is met behulp van de mooiste technologische eigenschappen en ontwerpen gebouwd. Hij beschikt tevens over de nieuwe functies zoals een elektronische stabiliteitscontrole. De Sedici was in 2007 de best verkochte SUV op de Italiaanse markt.

Fiat DobloFiat Doblo - De Fiat Doblo is een minibusje en een camper dat in 2000 door de autofabrikant geïntroduceerd werd. Het is momenteel in zijn tweede generatie en dit tweede generatie model werd voor het eerst in 2009 uitgebracht. De Doblo wordt onder diverse namen op verschillende markten over de gehele wereld verkocht. Hij is beschikbaar in een aantal carrosserievormen. Deze omvatten onder meer een 2-deurs chassis-cabine, een 2-deurs pick-up truck, een 3-deurs busje, een 4-deurs bestelwagen, een 5-deurs minibusje en een 5-deurs camper. In februari 2010 introduceerde Fiat de volledig elektrische Doblo EV, die dus brandstof bespaart en minder CO2- uitstoot produceert.

Fiat QuboFiat Qubo - De Fiat Qubo is een compacte B-segment MPV die sinds 2008 door de autoreus geproduceerd wordt. Dit model werd esthetisch en technisch tot in de puntjes gebouwd. Hij heeft uniek ontworpen onderdelen, zoals zijn voorbumper, achterlichten, stof en interieur. Het exterieur is opgebouwd uit strakke en gedurfde lijnen. Deze MPV heeft een structuur die volledig anders is dan die van andere MPV´s. De Qubo heeft een ruim interieur met voldoende hoofd-, been- en bagageruimte. Naast zijn vele standaard functies beschikt de Qubo ook over extra geavanceerde voorzieningen, zoals het Blue and Me entertainment systeem met Microsoft technologie en een Dualogic versnellingsbak. Met zijn efficiënte en krachtige motoren levert de Fiat Quba een spannende en plezierige rijervaring.