Automerken

Het laatste nieuws over auto´s en automerken

Dacia: het effect van de opkomende zon

Automobile Dacia S.A. of gewoon bekend als Dacia is een Roemeense autofabrikant die in 1966 opgericht is. De Franse autoreus Renault heeft in 1999 51% van de aandelen verworven en kocht vervolgens het bedrijf op. Het hoofdkantoor is in Mioveni, Roemenië gevestigd en Dacia biedt wereldwijd aan ongeveer 13.800 mensen werk. Het is in meer dan 37 landen van de wereld operationeel.

Dacia draagt ook zeer aan de uitvoer en het BBP van Roemenië bij, omdat het met 10% van de totale uitvoer een belangrijke exporteur voor het land is. De reden achter het succes van Dacia is de kwaliteit van het voertuig en zijn tegen een zeer concurrerende prijs geleverde ruimte. Zijn auto's hebben ingenieuze designs die met behulp van de nieuwste technologie en slimme innovaties ontwikkeld zijn. In Nederland heeft Dacia een klein marktaandeel van 0,16% van de totale automarkt, maar dit zal naar verwachting met zijn nieuwe auto´s stijgen.

De automodellen van Dacia

Dacia SanderoSandero - De Dacia Sandero werd, gezamenlijk door Renault en Dacia, in 2007 als een B-Segment supermini gelanceerd. De Sandero is met de nieuwste TCe benzinemotor uitgerust, die minder CO2-uitstoot produceert en hoge prestaties bij een gunstig brandstofverbruik biedt. Zijn cilinderinhoud is 900 cc en met zijn 3 cilinders produceert het een vermogen van 90 pk. Voor een nog gunstiger brandstofverbruik kan de Sandero worden uitgerust met een economischer 1.5 dCi 90 dieselmotor. Hij ziet er met zijn luxe interieur aantrekkelijk uit. Zijn functies omvatten onder meer cruise control, voldoende ruimte voor 5 personen, elektronische stabiliteitscontrole, airbags en een ABS remsysteem. Hij scoort uitstekend op gebied van veiligheid en prestaties en is daarmee een perfecte gezinsauto.

Dacia LoganLogan - De kleine Dacia Logan is een C-Segment familieauto die in 2004 gelanceerd werd en wordt wereldwijd onder verschillende namen geleverd, zoals: Renault Logan, Nissan Aprio, Mahindra Verito en Renault Tondar 90. Deze Dacia is als Sedan en MCV beschikbaar. De Logan Sedan is een zeer ruime vijfpersoons auto met een comfortabel interieur. Enkele voorzieningen zijn een verstelbaar stuurwiel, veel opbergruimte, dashboard besturingselementen en elektrische vensters. Zijn 898 cc Turbo benzinemotor wordt door drie cilinders aangedreven en levert een vermogen van 66 kW en een koppel van 135Nm. De Logan is een uiterst betaalbare auto met een mooi ontworpen buitenkant en een stijlvol interieur. Zijn functies omvatten een centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, ABS, elektronische remkrachtverdeling, een remhulpsysteem, voor- en zijdelingse airbags en nog veel meer. Hij is uiterst betrouwbaar, biedt extreem veel comfort en staat garant voor uitstekende prestaties.

Dacia LodgyLodgy - De Dacia Lodgy is een compacte M-Segment 5-deurs MPV die in 2012 op de Autosalon van Geneve gelanceerd werd. Hij is met verschillende viercilinder motoren verkrijgbaar: een 1.5 diesel, 1.6 MPI benzine of een 1.2 TCe 115 benzinemotor. Hij weegt ongeveer 1337 kg en wordt geleverd met de nieuwste functies zoals een snelheidsbegrenzer, een 7 inch navigatiesysteem en nog veel meer. De high performance motoren kunnen een vermogen tot 110 pk produceren, zijn laag in brandstofstofverbruik en dus economisch. Het is een echte nieuwe generatie voertuig met een dynamische buitenzijde en een luxe interieur. Met zijn ruime binnenruimte biedt het plaats aan zeven personen en is zo dus een perfecte gezinsauto.

Dacia DusterDuster - In 2009 werd de Dacia Duster gelanceerd als een compacte 5-deurs SUV in het J-Segment. De buitenkant en het ontwerp zijn geïnspireerd op het Nissan B0-platform. Hij weegt ongeveer 1294 kg en is een perfect voertuig voor op allerlei terreinen. Zijn 1.6 16V motor heeft een cilinderinhoud van 1598cc en is een hoog presterende krachtige motor. Hij is uitgerust met een vierwielaandrijving van Nissan, die de bestuurder de mogelijk biedt om naar gelang van de omgeving het juiste stuurprogramma te kiezen. Het bevat functies zoals ABS, EBD, een remhulpsysteem, ESP, CSV-onderstuurcontrole, ASR tractiecontrole en nog veel meer. Zijn voorzieningen en technologie maken van hem een uiterst betrouwbare, veilige en hoog presterende auto. Hij wordt daarom ook als een interessante aanvulling op de SUV automarkt beschouwd.